Sindroame prezente la pacientul iradiat radioactiv in doze mari

1.      Sindromul cerebral
ceapare la doze mari , pina la 5000 razi , efecteleaparind rapid in minute sau ore .
Reactii inflamatorii prin staza  vasculara , meningita insotita de edem ce dau simptome ca : letargie , apatie , somnolenta  si in final  , ataxie , convulsii ca expresie a mortii celulelor nervoase  , picnoza degenerativa in stratul granular al cerebelului .
Faza convulsiva se manifesta prin tremuraturi musculare , convulsii ce seamana cu forma “ grand mal “, a epilepsiei  , fiind fatale  , expresie a vasculitelor si meningitelor cu edem cerebral .
 2.      Sindromul gastrointestinal
 ce apare la doze mici de 500 – 1000 razi  , sau expunerea abdomenului la peste 500 razi  , cu perioada de latenta in aparitia simptomelor de citeva ore sau  zile  , cu debut persistent si prompt  la 6 – 8 ore , manifestat prin greata si varsaturi .
Simptome : febra , diaree, anorexie , greata , voma .
Simptomele dispar dupa 2-3 zile , ca sa reapara in a 5-a zi , cind aparent starea pacientului s-a imbunatatit , dar epiteliul intestinal este lezat .
Apare dezechilibrul hidro electrolitic , datorita greturilor , varsaturilor si anorexiei , la care se adauga simptome de febra si diaree cu apa si singe , ce inchid cercul pierderilor de apa si electroliti .
Se instaleaza ileusul paralitic sever , prin oprirea tranzitului intestinal , pacientul avind abdomenul destins de gaze .
Decesul pacientului este la 1-2 saptamini prin coma , ce are mecanisme multiple , cum ar fi prabusirea TA , hemoconcetrarea prin deshidratare , pierderile de electroliti , etc.
Exista teoretic posibilitatea ca epiteliul intestinal sa se refaca dupa o terapie hidroelectrolitica sustinuta , dar lucrul acesta este valabil doar 2-4 saptamini , apoi aplazia maduvei osoase si pancitopenia fac ca recuperarea sa devina imposibila .

3.      Sindromul hematopoietic
 apare la doze si mai mici de 200 razi , dar cu o latenta de aparitie in  3 saptamini  prin leucopenie , trombocitopenie si anomalii hemostatice .
Concomitent apare febra , cefalea , oboseala , anorexia , dispnea , caderea parului , faringo-amigdalita  , echimoze ,  tumefiere , ulceratii a gingiilor  si amigdalelor  ; manifestate prin singerari .
Concomitenta cu o ulceratie a intestinelor , se poate produce  diaree cu singe .
Evolutia este grava datorita anemiei si agranulocitozei  , limfopeniei , ce conduce la infectii . Moartea poate apare datorita acestui sindrom , la 12-14 zile  .
Uneori  constitutia pacientului si tratamentul aplicat permit proceselor reparatorii si regenerative sa refaca  tesuturile afectate si dupa 2 luni incepe convalescenta .
Prognosticul este nefast cind este prezent sindromul cerebral  .
Scaderea  numarului de limfocite  la 48 ore  , pot sugera cantitatea de radiatii primita :
-         aproximativ 1200 = expuneremedie
-         300 – 1200  =expunereletala
-         sub 300  limfocite = expunerefoartegrava

Important este pentru medicul curant ce aplica terapia fizica de iradiere la bolnavul canceros sa cunoasca efectele interactiunii anumitor medicamente  pe un organism iradiat .
Narcoticele influenteaza negativ boala de iradiere ; la organismul iradiat lipseste complet agitatia motorie si TA este mica  , deoarece scade titrul de enzime hepatice .
Creste sensibilitatea la  opiacee ,  la  substante analgeto-antipiretice , la  stricnina , la cardiotonice  necesitind scaderea dozelor cu 1/3 sau la jumatate .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.