Efectele iradierii

Despre  efectele radionuclizilor
 Inhalarea radionuclizilor alfa , dtermina o acumulare a lor in plamini , dar pot fi transferati si in alte  tesuturi  - ficat , schelet .
 Astfel Plutoniul are perioada de injumatatire de 1000 de zile in plamini . La fel se comporta si Americiul , Oxizii de Ceriu , Uraniul .
Particulele alfa induc limfocitopenie , trombocitopenie , carcinogeneze si aberatii cromozomiale  , prin acumularea in tesuturilor limfatice .
Plutoniul are  cele mai studiate efecte carcinogenetice , inducind  cancer pulmonar , cancer hepatic , osteosarcom  , tumori gonadale , frecvent la minerii din minele radioactive , pacienti .
Fumul de tigara ce contine benzo-5, 6 –flavona , potenteaza efectul cancerigen al radiului .Dintre radionuclizii alfa emitatori cu pondere mare in fondul natural de radiatii , sau in minele de uraniu este Radonul 222 si produsii sai de degradare .
Radonul difuzeaza prin scoarta terestra , prin materialele de constructie fiind abundent in atmosfera . Toxicitatea sa este foarte mare caci induce cancer pulmonar , in special la fumatori .

Influenta iradierii asupra imunitatii

Iradiererea produce depresia sistemului imunitar , fie local in interiorul unui mic cimp de iradiere , fie generala . Astfel  conform lui Burnett , clonele interzise  ( proliferari de celule anormale ) , ce apar spontan  , nu mai pot fi eliminate .
Existenta unei perioade de latenta intre iradiere si aparitia cancerului , nu exclude aceasta cauzalitate .
Aceasta perioada de latenta  minima  , este considerata de N.Gheorghe , C.Vladescu si M.Apetroae  la :
-         4-5 ani pentru leucemie  si 8 ani perioada de latenta medie ,
-         peste 10 pentru alte tipuri de cancer  si 15 ani perioada de latenta medie .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.