vineri, 30 martie 2018

Homeopatie evolutie


Pentru a intelege pe scurt evolutia homeopatiei in Romania ar trebui sa ne intoarcem cu 30-40 ani in urma, cand homeopatia nu exista in Romania .
Homeopatia a fost promovata de cativa medici, farmacisti indragostiti de aceasta noua abordare medicala, nume precum Dr. Laurentiu Blajeni, Dr Ionescu, Dr Bungetzianu, farm C Tzuckel, Dr Ramiro Tomescu, Dr Chirila etc, un grup de entuziasti carora ulterior li s-au adaugat altii si asemeni unei pete de ulei teoria homeopatica a prins radacini in constiinta medicala .

Analizand acest fenomen constatam ca el se manifesta in toata lumea la fel : Existenta a doua curente unicismul si pluralismul Existenta a doua tendinte de interpretare a homeopatiei : la nivel de simptome si la nivel stiintific, adica homeopatia bazata doar pe repertorizarea simptomelor fara sa existe o corelatie cu aspectele fiziopatologice si homeotoxicologia, disciplina medicala in care interpretarea simptomelor se face in functie de straturile embrionare afectate de procesul patologic si de etapa evolutiva a bolii .

Medici homeopati ce practica acupunctura si care incearca sa combine cele doua metode in cadrul tratamentului . Aparitia curentului de mentalisti, in care pe primul plan este pus simptomul mental ( vezi cazul Dr Sankaran ce coreleaza diatezele cu simptomele mentale ) .
Existenta grupului de adepti ai homeopatiei tipologice, in care definirea tipului constitutional se bazeaza pe reperele somatice ale pacientului, in special trasaturile fetei .

Grupul gnostic ce stabileste repere ale homeopatiei in domenii cum ar fi alchimia .
Curentul spiritualist al Dr Masi ce incearca a stabili o legatura intre karma si predispozitia la imbolnaviri a pacientului in cursul existentei lui terestre . Homeopatia veterinara ce a inceput sa se dezvolte si in Romania, fiind insa in mare voga in alte tari dezvoltate. Homeopatia ayurvedica .

Fara a avea pretentia de a epuiza acest subiect vast ale diferitelor tendinte, curente in domeniul homeopatiei as adauga cateva observatii despre atractia homeopatiei pentru nemedici . Cel mai frecvent e vorba de persoane care si-au cautat tratamentul, vindecarea pentru ei sau familia lor si care s-au indragostit de homeopatie . In cursul practicii mele medicale, personal am cunoscut asemenea pacienti ce studiaza cu ardoare homeopatia, indraznesc sa spun ca prin metoda autodidactica acestia au obtinut rezultate remarcabile in unele cazuri .

Pacientii mei ce au inceput sa studieze homeopatia si sa o foloseasca tratamentul homeopat pentru ei sau familia lor apartin diverselor categorii sociale : soferi, ingineri, arheologi, profesori, asistenti medicali . La noi in tara fenomenul utilizarii homeopatiei de nemedici este sporadic, raspunsul daca e bine sau rau trebuie cautat in dreptul pacientului de a se trata, in esecurile noastre terapeutice . In alte tari acesta practica de catre nemedici fiind o practica generalizata .

Revenind la discutia despre curentele din homeopatiei cred ca fiecare dintre ele reprezinta doar o fateta a adevarului, un pas spre cunoastere, acum civilizatia terestra va face urmatorul pas, acela de a reunii toate aceste curente intr-o singura stiinta .
Nu cred ca putem separa vastele cunostinte din medicina alopatica de homeopatie, ele se completeaza reciproc . Homeotoxicologia este o metoda de implementare stiintifica a homeopatiei

Unde este dificultatea acestei implementari ?
Cred ca in volumul mare de informatii ce trebuiesc corelate intr-un concept logic care ar permite medicului curant implementarea datelor paraclinice ale pacientului in sistemul de repertorizare homeopatica .
Este o munca grea, anevoioasa iar incercarile timide ale unor colegi din Romania, Franta, India reprezinta primul pas spre acest deziderat spre homeopatia stiintifica .

Astfel tratamentul homeopat isi va gasi locul in canoanele medicale clasice, nemaifiind necesare discutiile sterile pro sau contra homeopatiei .
In Romania au fost doua perioade : o perioada de guvernare a homeopatiei pluraliste franceze . perioada homeopatiei uniciste, a homeopatiei clasice asa cum a definit-o Hahnemann .


Despre homeopatia clasica si cea pluralista aici :

Homeopatie clasica si homeopatie pluralista