miercuri, 9 februarie 2011

Homeopatie evolutie

Pentru a intelege pe scurt evolutia homeopatiei in Romania ar trebui sa ne intoarcem cu 30-40 ani in urma, cand homeopatia nu exista in Romania, ea fiind promovata de cativa medici, farmacisti indragostiti de aceasta noua abordare medicala, nume precum Dr. Laurentiu Blajeni, Dr Ionescu, Dr Bungetzianu, farm C Tzuckel, Dr Ramiro Tomescu, Dr Chirila etc, au fost un grup de entuziasti carora ulterior li s-au adaugat altii si asemeni unei pete de ulei teoria homeopatica a prins radacini in constiinta medicala .

Analizand acest fenomen constatam ca el se manifesta in toata lumea la fel :

1. Existenta a doua curente unicismul si pluralismul .

2. Existenta a doua tendinte de interpretare a homeopatiei : la nivel de simptome si la nivel stiintific, adica homeopatia bazata doar pe repertorizarea simptomelor fara sa existe o corelatie cu aspectele fiziopatologice si homeotoxicologia, disciplina medicala in care interpretarea simptomelor se face in functie de straturile embrionare afectate de procesul patologic si de etapa evolutiva a bolii .

3. Medici homeopati ce practica acupunctura si care incearca sa combine cele doua metode in cadrul tratamentului .

4. Aparitia curentului de mentalisti, in care pe primul plan este pus simptomul mental ( vezi cazul Dr Sankaran ce coreleaza diatezele cu simptomele mentale ) .

5. Existenta grupului de adepti ai homeopatiei tipologice, in care definirea tipului constitutional se bazeaza pe reperele somatice ale pacientului, in special trasaturile fetei .

6. Grupul gnostic ce stabileste repere ale homeopatiei in domenii cum ar fi alchimia .

7. Curentul spiritualist al Dr Masi ce incearca a stabili o legatura intre karma si predispozitia la imbolnaviri a pacientului in cursul existentei lui terestre .

8. Homeopatia veterinara ce a inceput sa se dezvolte si in Romania, fiind insa in mare voga in alte tari dezvoltate.

9. Homeopatia ayurvedica

Fara a avea pretentia de a epuiza acest subiect vast ale diferitelor tendinte, curente in domeniul homeopatiei as adauga cateva observatii despre atractia homeopatiei pentru nemedici .
Cel mai frecvent e vorba de persoane care si-au cautat tratamentul, vindecarea pentru ei sau familia lor si care s-au indragostit de homeopatie .
In cursul practicii mele medicale, personal am cunoscut asemenea pacienti ce studiaza cu ardoare homeopatia, indraznesc sa spun ca prin metoda autodidactica acestia obtinand rezultate remarcabile in unele cazuri .
Pacientii mei ce au inceput sa studieze homeopatia si sa o foloseasca tratamentul homeopat pentru ei sau familia lor apartin diverselor categorii sociale : soferi, ingineri, arheologi, profesori, asistenti medicali .
La noi in tara fenomenul utilizarii homeopatiei de nemedici este sporadic .
In alte tari acesta practica de catre nemedici fiind o practica generalizata,
Revenind la discutia despre curentele din homeopatiei cred ca fiecare dintre ele reprezinta doar o fateta a adevarului, un pas spre cunoastere, acum civilizatia terestra va face urmatorul pas, acela de a reunii toate aceste curente intr-o singura stiinta .
Nu cred ca putem separa vastele cunostinte din medicina alopatica de homeopatie, ele se completeaza reciproc .
Homeotoxicologia este o metoda de implementare stiintifica a homeopatiei

Unde este dificultatea acestei implementari ?

Cred ca in volumul mare de informatii ce trebuiesc corelate intr-un concept logic care ar permite medicului curant implementarea datelor paraclinice ale pacientului in sistemul de repertorizare homeopatica .
Este o munca grea, anevoioasa iar incercarile timide ale unor colegi din Romania, Franta, India reprezinta primul pas spre acest deziderat spre homeopatia stiintifica .
Astfel tratamentul homeopat isi va gasi locul in canoanele medicale clasice, nemaifiind necesare discutiile sterile pro sau contra homeopatiei .

In Romania au fost doua perioade :
1. o perioada de guvernare a homeopatiei pluraliste franceze
2. perioada homeopatiei uniciste, a homeopatiei clasice asa cum a definit-o Hahnemann .

Medicul practician al homeopatiei trebuie sa fie un open mind, deschis cunostintelor noi din medicina, noilor descoperiri, sa nu ramana cantonat in sabloanele rutinei .
In anul 1992 in Romania in plina perioada de “glorie” a homeopatiei pluraliste a luat fiinta ARADH, grupul de studiu a homeopatiei clasice .
Dintre initiatorii acestui grup din care am facut si eu parte, as mentiona pe Dr Buzatu, Dr Savulescu, Dr Negrea, Dr Iacob, Dr Pavlovschi, Dr Randasu .
Sedintele grupului si revista Focul vesnic viu au atras atentia celorlati medici homeopati pluralisti si dintre acestia nume importante din homeopatia romaneasca precum prof Dobrescu, Dr Teleianu, prof Bungetzianu au imbratisat conceptul clasic unicist .
Este meritul Dr Teleianu presedintele societatii de homeopatie, un open mind demn de toata lauda, care a trecut de la conceptul pluralist la cel unicist clasic in abordarea cursurilor de pregatire a medicilor in domeniul homeopatiei .
Lista pluralistilor care au imbratisat conceptul unicist clasic in perioada 1992 – 2000 este foarte lunga .
Acum chiar si autodidactii nemedici nu mai cred in pluralism .

Ce va urma, care va fi trendul in homeopatia urmatorilor ani ?

Homeopatia are acum un singur drum : integrarea in medicina alopata .
Cele doua concepte medicale vor fi integrate, devenind un singur sistem medical raspunzand necesitatilor actuale ale medicilor in practica curenta .
Explozia informationala a secolului XXI, poate fi asemanata cu o avalansa ce nu mai poate fi oprita, indiferent de parerile, interesele unora sau altora .
In aceasta avalansa este prinsa si homeopatia .
Conceptele clasice homeopatice vor suferii transformari ca urmare a noilor descoperiri din fizica cuantica, genetica, psihotronica .

Ce ar trebui sa faca medicul homeopat pentru a tine pasul cu explozia informationala ?

Un singur lucru : sa se informeze si sa isi actualizeze sistemul de gandire medicala homeopata pentru a nu ramane cantonat conceptual in secolul XX .

Spectrofotometria, electronografia computerizata, genetica ca sa enumar doar cateva din disciplinele care vor fi in viitor aplicatii in homeopatie, vor pune bazele homeopatiei stiintifice moderne .

Etichete: