miercuri, 1 septembrie 2010

Plante medicinale

Fitoterapia reprezinta utilizarea plantelor medicinale in scopul tratarii bolilor acute si cronice .

In medicina europeana utilizarea plantelor – ceaiuri, infuzii, decocturi se adreseaza bolilor .

In medicina chineza clasica fitoterapia se adreseaza sindroamelor si nu bolilor, intrucat un sindrom poate genera mai multe boli, deci fitoterapia chineza este mult mai precisa ca cea europeana .

Astfel un sindrom de foc conform medicinei traditional chineze – TCM, poate genera diferite boli cum ar fi : amigdalita acuta, rujeola. hipertensiune arteriala, insomnie, anxietate, vasculita, scarlatina, boala Hodkin, herpes, zona zoster, ulcer gastric, epistaxis, pneumonie acuta, glomerulonefrita acuta, tuberculoza acuta, hipertiroidie, etc .

Pentru aceasta categorie de sindroam avem o lista de plante care au efect de racire, adica diminuarea excesului de foc .

Atrag atentia ca acesti termeni de foc, apa, vant…sunt termeni simbolici, in traducere europeana focul ar fi o inflamatie, o crestere a metabolismului, atat ca urmare a unei perturbari endogene, cum este cazul hipertiroidiei sau unor factori externi patogeni ce reusesc sa depaseasca sistemele de aparare, compensare si echilibrare a organismului, cum este cazul infectiilor microbiene exogene, care depasind posibilitatile de aparare a organismului declanseaza procese inflamatorii .

De mentionat ca insasi reactia febrila a organismului este o modalitate prin care organismul nostru isi creste rata metabolica si produce mai multe celule ce intervin procesele de aparare cum ar fi : macrofagele, limfocitele .

In absenta reactiei febrile nu exista o crestere naturala a leucocitelor, limfocitelor.

Exista insa o limita pana la care acest foc, adica reactie febrila este benefica organismului, perpetuarea starii febrile putand produce leziuni ireversibile, in special la celulele sensibile la necesarul de oxigen, din aceasta categorie pe primul loc fiind celula nervoasa .

De aceea la organismele tinere, copii mici excesul de foc, adica o febra prelungita cu valori peste 40 grade poate duce la suferinta celulei nervoase, manifestata initial prin convulsii temporare sau cronicizarea lor sub forma crizelor epileptiforme .

Astfel un vom utiliza plante ce cresc focul, caldura interna la un pacient cu exces de foc deoarece simptomele sale se vor agrava .

La fel si in homeopatie, sunt remedii care scad focul si altele care il cresc, metionez actiunea Aconitului ce este util in puseele febrile, avand efect de scadere a febrei .

Utilizarea unui remediu homeopat care creste focul la o persoana cu exces de foc, poate produce o adevarata drama agravand simptomele pacientului .
http://peromania.webs.com/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

Linkuri de întoarcere către această postare:

Creați un link

<< Pagina de pornire