joi, 10 iunie 2010

Homeopatia si poluarea

Mediul in care traiau pacientii din secolul 19, tratati de Hahnemann, Kent, Clarke, Hering, Lathoud, Zissu, etc si ceilalti mari homeopati ce utilizau medicatia homeopatica era total diferit de mediul in care traiesc pacientii nostrii .

Intelegerea actualelor conditii de mediu, permit a se gasii solutii terapeutice in cazurile care pacientul este afectat de diversii factori poluanti .

Factori poluanti sunt : aerieni, din sol, din apa, alimentari, medicamentosi si alti factori .

Organismele au propriile lor mecanisme de a reactiona la poluanti diferit in functie de structura genetica a fiecarui individ .

Dintre cei mai semnificativi poluanti enumer : dioxidul de sulf, ozonul, monoxidul de carbon, aldehidele, plumbul, arsenic, mercur, aluminiu, elementele radioactive, erbicidele, pesticidele, fumigantii, factorii de crestere legume, fructe, animale, conservantii si colorantii alimentari . Fara a avea pretentia de a putea epuiza un subiect imens, as dorii doar de a atrage atentia asupra catorva dintre ei .

Poluantii aerieni

In principal sunt monitorizati 5 dintre acestia ce procentual ar fi la urmatoarele valori de referinta : monoxidul de carbon ( 52 % ), sulfoxizi ( 18 % ), hidrcarbonatii ( 12 % ), particule ( 10 % ) si oxid de azot ( 6 % ) .

Exista doua tipuri de poluare aeriana :

1. polarea de tip reductiv - este data de dioxidul de sulf si fumul de la combustia incompleta a carbunilor in conditiile de ceata, inversiune termica si temperaturi scazute,

2. a doua este poluarea oxidativa sau poluarea fotochimica si este cauzata de fumul eliminat de autovehicule, industrii ( zonele industriale ), ce folosesc drept combustibil, fractiile petroliere

Un exemplu semnificativ in ceea ce priveste efectul poluarii asupra mortalitati induse de poluantii aerieni, se poate da pe o statistica : in 1930 in Mount Valley ( Belgia ) V 65 de oameni mureau din cauza poluantilor aerieni, in 1948 in Donora ( Pennsilvania ), mureau circa 20, pentru ca in 1952 in Londra sa moara circa 4000 oameni de afectiuni cardiace, respiratorii, etc .

Acum in secolul 21, exista in tarile civilizate, unele preocupari pentru a se limita efectele intempestive ale poluarii .

Efectele acute ale poluarii sunt asociate poluarii de tip oxidativ ( fotochimice ), fiind in corelatie semnificativa cu afectiunile alergice, bolile inflamatorii ale ochilor, a tractului respirator, cu exacerbarea episoadelor virotice .
Dioxidul de sulf

Eliberat in cursul proceselor de combustie are un impact direct asupra cresterii cantitatii de mucus ce este strans corelat cu un tonus parasimpato-mimetic crescut . Va rezulta in zonele unde acest poluant este prezent, o crestere a numarului de pacienti cu afectiuni respiratorii de tipul bronsitelor, a astmului bronsic - bronhoconstrictia apare la un nivel de destul de scazut de 0,25 ppm dioxod de sulf ( Shapard si colab ) .

O parte din dioxidul de sulf din atmosfera este convertit in : sulfuric acid, sulfat de amoniu si alti sulfati .

In homeopatie din fericire exista un antidot eficient contra efectelor produse de unii dintre acesti produsi ai dioxidului de sulf, unul dintre acestia fiind medicamentul homeopatic Sulfuric acid ( in prezentarea lui Hering ), care la la nivelul tractului respirator trateaza urmatoarele simptome : raguseala, inflamatie laringiana, respiratie dificila tuse uscata, tuse sanguina, tuse agravata de efortul de mers, dureri toracice insotite de tuse si expectoratie sanguina de culoare inchisa dimineata, hemoptizie, tuberculoza pulmonara, exudat pleuritic abundant, tuse epuizanta, etc . Daca avem indicii clare asupra nivelului de poluare crescut cu dioxid de sulf si acest tip de patologie respiratorie, ne putem gandi in ecuatia terapeutica si la medicamentul homeopatic Sulfuric acid

Ozonul

Oxidantul gasit in cea mai mare concentratie in atmosfera poluata este ozonul . La mii de kilometric de pamant, este suficient razelor ultraviolete sa converteasca stratul subtire de oxigen in ozon . Ozonul este un irritant pentru mucoasa respiratorie ( umflare, rupere endoteliu capilare alveole ), ce poate cauza moarte prin edem pulmonar . In expunerile cronice specifice marilor aglomerari urbane acest poluant produce : bronsite cronice, fibroza pulmonara, emfizem ( raportari statistice la concentratii mici de circa 1 ppm ) . La concentratii de 0,25 -V 75 ppm, induce respiratie rapida, tuse, opresiune toracica, uscaciune a gatului, bronhoconstrictie la alegene si cresterea incidentei infectiilor respiratorii . De asemeni ozonul induce producerea de radicali liberi . Medicamentul homeopatic Ozonum, folosit din pacate destul de rar poate fi extreme de util la pacientii ce traiesc in zone poluate

Aldehidele

Aldehidele formate prin oxidarea hidrocarburilor de catre lumina soarelui si din prin incompleta combustie a autovehiculelor, conduc la formarea smogului toxic al marilor orase, favorizant al inflamatiilor tractului respirator . Astfel Formaldehida este o substanta iritanta a tractului respirator si a ochilor, cefalee, inflamatii dureroase mucoase nas, gat, astm bronsic, eruptii cutanate ( Nordman si colab ) . Acroleina este mai iritanta decat fomaldehida, fiind in concentratii periculoase in fumul de tigara si in smogul oraselor mari . Din pacate in practica curenta homeopatica, aceste noi antidoturi terapeutice utile locuitorilor marilor orase din Romania, nu se gasesc, ele fiind accesibile pacientilor doar tarile civilizate la farmacia 80, se poate gasii medicamentul homeopatic Formaldehidum .

Monoxidul de carbon

Poluant aerian, fara gust, fara miros si culoare, rezultat din arderea incomplete a materiiilor organice, a carburantilor, este cel mai abundant poluant, fiind incriminat intr-o gama larga de afectiuni respiratorii ( si nu numai ), induse de acesta . Concentratia medie admisa in atmosfera, este mult depasita putand ajunge in zonele de traffic la 115 ppm si la valori de 23 ppm, in zonele rezidentiale . Utilizarea catalizatorilor la autovehicule poate reduce emisiile de monoxid de carbon . In principal monoxidul de carbon reactioneaza cu hemoglobina, formand compusul carboxi-hemoglobina, impiedicand astfel hemoglobina sa transporte oxigenul la tesuturi si consecintele ce decurg din aceasta : anemie, hipoxie celulara si indirect tisulara . Cele mai expuse testuri la hipoxie sunt marile consumatoare de oxygen : celula miocardica si celula nervoasa, de unde si patologia bogata cardiaca si cerebrala, traduse prin simptome ca insuficienta cadiaca, angor pectoris, paliptatii, taficardie, vertij, amnezie . In Sintesis Ed 7.1, regasim indicatii ale medicamentului homeopathic Kali Carbonic, gradul 2, la rubricile : vertij, verti dimineata, seara, vertij cu cefalee, vertij dupa ce mananca, vertij dupa somn, vertij cand sta jos, vertij prindu-se din mers, vertij intorcand capul, vertij cand merge in aer liber, confuzie mentala, concentrare dificila, memorie proasta in exprimare, memorie slaba pentru cuvinte, durere torace intensa ( sore ), duree torace tusind, durere torace respirand ( gradul 3 ), durere torace extinsa spre spate, palpitatii ( gr 3 ), palpitatii cu anxietate, palpitatii la efort, palpitatii tumultoase ( gr 3 ), anemie( gr 3 ) . Avem insa si afectare renala tradusa prin albuminurie albumina in urina Sinthesis 7.1, pagina 869, cefalee, pagina 275 si urmatoarele . Personal am utilizat destul de frecvent acest medicament homeopatic conform repertorizarii .

Pesticidele

Include o gama mare de produse cu effect poluant asupra organismelor, dintre acestea cele mai semnificative sunt : insecticidele, rodenticidele, fungicidele, ierbicidele si fumigantele . Insecticidele sunt foarte utile in agricultura, dar cu efecte nedorite asupra organismelor, putand da la concentratii mari intoxicatii grave . As mentiona DDT-ul, ce este putin solubil in apa, dar foarte solubil in grasimi, de unde si consecinta depunerii sale in startul adipos al mamiferelor . Simptome ale intoxicatiei cu DDT sunt : parestezii ale limbii, buze, fata, iritabilitate, tremor, convulsii tonico-clonice . Mecanismul prin care DDT-ul ar induce modificari patologice cum ar fi alterarea transportului de Natriu si Potasiu prin membranele axonale, ce ar conduce la cresterea potentialului negative si prelungirea duratei sale de actiune, repetitive dupa un singur stimul, precum si aparitia de potentiale spontane de actiune . Asta ar explica si producerea de fibrilatie ventriculara in intoxicatiile accidentale .

Cu titlu informativ mai sunt si multe alte categorii de pesticide, ierbicide, fumigante : methoxyclor, cyclodiene, lindanul, toxaphene, mirex, chlordecon, organofosforice, pyrethrum, malathion, benzylbenzoat, crotamiton, cyanide, metilbromidele, dibromclorpropan, phosphine, sodium fluoracetat, stricnina, zinc fosfatul, dinitrofenoli, paraquatul ( Bipyridyl), ditiocarbamatii, etc . In anii ce vor urma desigur cercetarea fundamentala homeopatica va produce probabil antidoturi homeopatice pentru toti acesti poluanti deosebit de periculosi pentru sanatate .

Din experienta personala utilizand repertorizarea pe calculator am avut ocazia ca sa pot utiliza cu succes de multe ori medicamente homeopatice precum : phosphorus, causticum, benzoic acid, sulfuric acid, carbonem sulfuratum, mercurius vivus si sarurile lui, in intoxicatii ce s-au produs la personae ce manipulau substante toxice ( laboranti, agricultori, mecanici, vopsitori ) . In acest tip de patologie indusa de intoxicatii tratamentul homeopatic se impune cu siguranta ca o medicatie complementara de nadejde ce poate rezolva patologii mai greu tratabile cu medicatia alopata chelatoare obisnuita ( desigur utila ) .


http://acpunctura.forumgratuit.ro/homeopatie-f28/homeopatia-si-poluarea-t305.htm

Copyright
Copyright Notice
Any and all the content of our websites .
Please do not use without our prior written consent.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

Linkuri de întoarcere către această postare:

Creați un link

<< Pagina de pornire